Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, rahim ağzını, vajinayı, vulvayı ve makat çevresini incelememizi sağlayan kolposkop adı verilen bir çeşit mikroskop ile yapılan tanısal bir işlemdir. Bu mikroskop normal görüntüyü 200 kat büyüterek, güçlü bir ışık kaynağı ile gözle görülemeyecek lezyonların daha net incelenmesini ve muayenesini sağlar. Kolposkopta bulunan yeşil ışık filtresi sayesinde rahim ağzında anormal damarsal yapılanmalar da rahatlıkla görülebilmektedir.
Kolposkopi Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Smear sonucu ASCUS, LSIL;HSIL,ASC-H,AIS,AGC gelmişse (Anormal servikal sitoloji)
- Yüksek riskli HPV mevcudiyetinde (Tip 16, Tip 18, Tip 31, Tip 33, Tip 35, Tip 39, Tip 45, Tip 51, Tip 52, Tip 56, Tip 58, Tip 59)
- İlişki sonrası kanama olduğu durumlarda
- Rahim ağzında şüpheli görünüm varlığında uygulanır.
Kolposkopi Uygulamasında Gereken Şartlar Nelerdir?
- Regl döneminde olmamak
- Son 24 saat içerisinde;
- Vajinal duş uygulaması yapmamış olmak
- Vajinal tampon kullanmamış olmak
- Vajinal fitil tedavileri almamış olmak
- Cinsel ilişkiye girmemiş olmak gerekir
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi ofis şartlarında yapılacak bir işlemdir. İşlem süresi yaklaşık 15 dakikadır. Jinekolojik muayene için kullanılan muayene masaları kolposkopi için de uygundur. Jinekolojik muayene masasında vajinaya bir spekulum yerleştirilmesi suretiyle rahim ağzının incelenmesini sağlamaktadır. Kolposkopi başlangıcında rahim ağzı serum fizyolojik ile temizlenir. Takiben asetik asit, lügol gibi boyama solüsyonları uygulanmaktadır. Bu solüsyonlar ile rahim ağzındaki patolojilerin daha belirgin hale getirilmesi sağlanır. Rahim ağzında görülen patolojik alanlardan biyopsiler alınmakta ve patoloji uzmanına incelemeye gönderilmektedir. Uygulanan asetik asit nedeni ile hafifçe yanma olabilir, biyopsi sırasında hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Her iki durum da hastalar tarafından tolere edilir. Kolposkopi için genel anestezi ya da sedasyona gerek yoktur. Kolposkopi sonrası eğer biyopsi alınmışsa lekelenme tarzında vajinal kanama görülebilir. Biyopsi alınmışsa bir hafta süreyle cinsel ilişki, vajinal duş veya tampon kullanımı önerilmemektedir.
Kolposkopi Neden Önemlidir?
Kolposkopide alınan biyopsiler sayesinde rahim ağzındaki hücresel bozukluklar erken dönemde tespit ve tedavi edilebilir. Kolposkopinin, bu konuda tecrübeli jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yapılması patolojik durumların tespitinde çok önemlidir. Biyopsi sonucunda düşük dereceli hücresel bozukluklar (CIN1/LSIL) genellikle takip edilir. Biyopsi sonucunda yüksek dereceli lezyonlar (CIN2-3/HSIL) LEEP ya da konizasyon gibi tedavi edici işlemlere yönlendirilir. Yapılan bu işlemler sayesinde riskli lezyonların kansere dönüşmesi engellenmiş olur. Kolposkopik biyopsi sonucu rahim ağzı kanseri saptanması halinde hasta görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilip uygun tedavi planlanır.
Op. Dr. Seda Şahin Aker
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı